Fundament 5 og 6 : Steinpillarer til vannrenne

Kontakt: Øistein Paulsen (oispaul@online.no)

Johan Fredrik Bockelie (1944-2016) gjennomførte en registreringsrapport i Gullaksdalen i 1986. Kort tid før han døde, ga han tillatelse til bruk av rapporten, og teksten og tegningen nedenfor er hentet fra rapporten hans. Tittelen på denne artikkelen, «Fundament 5 og 6», er det navnet han satte på disse bygningsrestene.

Disse fundamentene består av en rekke steinpillarer bygget opp uten bindemiddel. De representerer sannsynligvis et fundament for en vannrenne fra demningen ved myren  ned til den nedre møllen (fundament 1). Vannrennens fundament består av en øvre del som er gravd ut, til dels minert i terrenget og en hoveddel med 11 (?) (I-XI) pillarer. Disse pillarene er ca. 2,2 m på tvers av rennens lengderetning og av varierende bredde (2,5-1,0 m). Pillarenes innbyrdes avstand er noe varierende, men vanligvis ca. 2-3 m. Pillarenes høyde er tilpasset rennens helningsvinkel som de skulle tjene som underlag for, og den generelle terrengformen.

Fra pillar 10 (X) i rekken og ned mot pillarene helt nede ved møllefundamentet (fundament 1), kan det ha vært bygget opp trepillarer. Rennen har gått over veien på østsiden av nedre mølle. 

Fundament 6 til venstre (nord-vest) for bekken og fundament 5 til høyre for bekken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: